sâmbătă, 12 martie 2016

Sclavagism la MegaImage, Bucuresti

Astăzi la Mega Image-ul din Amzei m-am cunoscut cu o fațetă a sclaviei moderne. Ora 23:15.
Lucrătoarea comercială Mariana, căci așa scria pe ecusonul ei, se clătină și își închide și deschide ochii spasmodic, ca și când nu mai vede bine. Continua să dea produsele pe banda rulantă în mod mecanic. Își trage scaunul sub ea și trăsare când o întreb dacă se simte bine.
„Sunt bine, sunt bine, mi-a scăzut tensiunea”. Îi spun colegului ei paznic despre starea pe care o are și acesta vrea să-i dea din croissantul lui, dar ea îl refuză.
„Mă vede doamna Vali pe camere și-mi face referat, stai cuminte”.
Insist că ar trebui să-și ia o pauza și îmi spune că „nu are cum, că abia a venit și e singură noaptea”. Îi spun că nu contează, că nu e normal să moară la casa de marcat și ea îmi repetă placa cu „o vede doamna Vali pe camera”.
Mereu când mă adresam ei juca puțin, din amabilitate probabil, că-și revine, dar apoi se mortifica la loc. Și avea un lag în a-și coordona acțiunile. Mi s-a părut extrem de trist că nu a oprit totul ca să meargă să-și facă o gură de cafea.
Am plecat, în spatele meu o coadă de zeci de persoane pe care a continuat să le servească clatinându-se. Nimeni altcineva n-a avut nicio reacție.
Li se părea tuturor normal să fie „serviți” de o angajată care abia stă-n picioare, care nu se mai descurcă să-și dea seama care-s mere, pere, portocale sau banane. Lumea n-are timp de tine, Mariana. Poți să mori liniștită după ce pleacă ei cu produsele acasă.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu