În anumite ţări, consumul unei cantităţi mici de alcool în timpul programului de lucru este un lucru obişnuit şi acceptat. Circa 10% dintre muncitorii fracezi au declarat că face parte din cultura de organizaţie să consume un pahar de vin la masa de prânz.
De asemenea, 42% dintre firmele belgiene le permit angajaţilor să bea vin sau bere în timpul unui prânz de afaceri. Peste 11% dintre belgieni au declarat că angajatorii le-au oferit şi băuturi alcoolice la ocaziile speciale la care au fost invitaţi.
Circa 11% dintre angajaţii austrieci beau alcool în fiecare zi în timpul programului, iar 75% consumă alcool la evenimentele speciale organizate de firmă.
În Danemarca, 14% dintre angajaţi beau cel puţin o bere în timpul programului de lucru. În Olanda, cel puţin 4% dintre consumatorii de alcool preferă să bea o bere sau altceva înainte de a merge la serviciu.
Şi în Portugalia, 25% dintre angajaţii din construcţi au recunoscut că au băut cel puţin o dată în ultimul an în timpul programului.
În România, consumul de alcool care necesită tratament specializat îi afectează în special pe şomeri (60%) şi mult mai puţin pe cei care au un serviciu (12%). Studiul nu prezintă şi alte date referitoare la obiceiurile românilor de a consuma alcool la serviciu.
Domeniile în care se bea cel mai mult la locul de muncă sau în pauzele de serviciu sunt construcţiile, turismul (hoteluri şi restaurante sau Horeca), agricultura şi transporturile.
Consumul de alcool la serviciu este invers proporţional cu nivelul de educaţie, se arată în raport. Totuşi, s-a observat o incidenţă relativ mare a consumului de băuturi alcoolice în rândul unor profesii ca doctorii şi managerii.
Principalele motive ale consumului de alcool la locul de muncă ţin de stresul de la job sau de problemele financiare sau sociale ale angajaţilor.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/consumul-de-alcool-la-serviciu_943637.html#ixzz1vCoBnyGU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu