miercuri, 18 ianuarie 2012

Legat de demonstratii


[Demonstratiile] Ar fi ajutat dacă ar fi ieşit în stradă de fiecare dată cînd ar fi avut nemulţumiri. Aş fi empatizat dacă ar fi venit cineva cu propuneri concrete de schimbare.
Din păcate, vrem sau nu, ne convine jegul în care ne scăldăm. De aceea, nu schimbăm nimic. Nu vrem să ni se ia mica şpagă. Nu vrem să fim corecţi şi, la final, ne furăm singuri căciula. Nu a venit nici un avocat, procuror sau judecător cu propuneri de schimbări ale sistemului Justiţiei, cu chestii concrete: reformularea legilor astfel încît să nu mai fie interpretabile, simplificarea procedurilor, reducerea termenelor de judecată, mărirea lefurilor judecătorilor şi procurorilor pentru a le permite să nu mai fie tentaţi de şpăgi.
Nu s-au strîns niciodată zece doctori care să pună cap la cap o lege a sănătăţii serioasă, coroborată cu legislaţia asigurărilor, care să stimuleze reabilitarea şi dotarea spitalelor, mărirea salariilor etc. N-au făcut-o pentru că asta ar însemnă să piardă mica şpagă, pentru că românul nu i-ar mai băga şi lui în buzunar dacă ar fi pus să plătească. Nu s-au strîns niciodată zece angajaţi ai Fiscului să pună cap la cap un proiect de legislaţie economică decentă, o strategie de dezvoltare pe termen lung, un set de reguli care să relaxeze fiscalitatea şi care să permită dezvoltarea, care să elimine birocraţia şi care să fie uşor de înţeles pentru toţi. Nu, pentru că altfel n-ar mai cere şpagă ca să te scape cu amenda cea mai mică. Toată lumea ştie că Fiscul întotdeauna va găsi un motiv pentru care să te amendeze, indiferent cît de curat eşti.
Nimeni n-a cerut modelul elveţian: referendum pentru orice lege importantă, explicată ca pentru proşti, astfel încît lumea să ştie ce votează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu